Menu

Samantha's blog over zakelijke rechtsbijstand


Notaris

Wanneer men een afspraak vastgelegd wil hebben en er voor wil zorgen dat deze afspraak bindend is, komt men al gauw uit bij een notaris. Een notaris is een persoon die juridisch advies geeft en let op de belangen van alle betrokken partijen. Sommige afspraken moeten volgens de Nederlands wetgeving vastgelegd worden door een notariskantoor en worden dus ook niet als bindend gezien wanneer deze niet op een notariskantoor vastgelegd zijn. Het doel van vastleggen is dat alle partijen precies weten waar zij aan toe zijn wanneer er onduidelijkheden ontstaan over de gemaakte afspraken.

Notaris

Een notaris werkt in verschillende werkgebieden. Dit zijn:

- Persoonlijke of familiaire kwesties.

- Koop en/of verkoop van vastgoed.

- Ondernemingen en bijbehorende kwesties.

Persoonlijke of familiaire kwesties

Wanneer een persoon overlijdt, blijft er vaak iets achter. Dit wordt een erfenis genoemd. Wanneer iemand een testament opgesteld heeft, gebeurd er met deze erfenis precies wat er in het testament staat. Een testament moet opgesteld worden door een notariskantoor. In het testamen kan bijvoorbeeld staan welke spullen naar welke persoon gaan, maar ook wat er gebeurt met het overgebleven geld.

Ook wanneer twee mensen willen trouwen op huwelijkse voorwaarden dan gebeurt dit via een notariskantoor. Bij dit kantoor wordt vastgelegd wat de gemaakte afspraken zijn op het moment van trouwen. Op deze manier is het vastgelegd wanneer de personen bijvoorbeeld gaan scheiden.

Wanneer iemand gaat samenwonen en een samenlevingscontract wil opstellen is een notariskantoor niet noodzakelijk, maar wordt dit wel geadviseerd. Ook hierbij is het belangrijk dat alle afspraken voor beide personen duidelijk zijn.

Koop en/of verkoop van vastgoed

Wanneer iemand een woning of pand wil kopen of verkopen dan gebeurt dit ook via een notaris. Dit is ook wettelijk verplicht. Een notariskantoor begeleidt zowel de koper als de verkoper in het proces van het kopen/verkopen van de woning. Ook hier is het van belang dat voor beide partijen alle afspraken goed genoteerd worden.

Ook wanneer een huis bij een executieverkoop wordt verkocht is het wettelijk verplicht om een notaris in te schakelen. Dit omdat het het verkopen van een pand betreft en dit wettelijk verplicht is.

Ondernemingen en bijbehorende kwesties

Een notariskantoor wordt ook ingezet wanneer er bepaalde kwesties moeten gebeuren rondom een onderneming. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het wijzigen van ondernemingsvorm. De BV wordt een maatschap en/of andersom.

Ook wanneer iemand een onderneming start is een notariskantoor nodig voor het vastleggen van de afspraken. Ook hierbij kunnen dan geen onduidelijkheden ontstaan over de gemaakte afspraken en zijn deze wettelijk vastgelegd. 

Schakel Roeda Netwerk Notarissen in voor advies.

Over ons

Samantha's blog over zakelijke rechtsbijstand

Lieve mensen, welkom op deze blogsite. Mijn naam is Samantha. Vroeger wist ik nooit wat ik wilde worden, maar ik hield van het bedrijfsleven. Uiteindelijk ben ik rechten gaan studeren en nu werk ik in de zakelijke rechtsbijstand als juridisch adviseur. Veel mensen denken dat de zakelijke rechtsbijstand alleen maar gaat over conflicten tussen bedrijven of tussen bedrijven en haar werknemers, maar zo is dit totaal niet. Deze vorm van recht is veel meer, dat vind ik ook zo leuk aan het werk dat ik doe. Zo kan ik ook bedrijven bijstaan of adviseren in bepaalde handelingen die zij willen gaan doen. Lees er alles over op mijn blog.

Archief

Recente artikelen

Notaris
12 december 2018

Wanneer men een afspraak vastgelegd wil hebben en

Advocaat inschakelen bij letselschade
10 januari 2018

Wat moet je doen bij letselschade Vaak komt het bi

Familierecht
9 november 2017

Voor elke soort recht is er wel een advocaat te vi